Wednesday, October 3, 2012

Hwaseong Haenggung Suwon Korea Selatan

Hwaseong Haenggung

Hwaseong Haenggung merupakan sebahagian Kubu Hwaseong yang terletak di Paldal-gu, Suwon. Untuk maklumat anda, haenggung ialah istana sementara maharaja Korea Selatan. Jadi, Hwaseong Haenggung adalah sebuah istana pada zaman dahulu.

Kubu Hwaseong telah ditetapkan sebagai warisan kebudayaan dunia oleh UNESCO pada 1997. Warisan kebudayaan dunia ini, satu-satunya kubu yang berbenteng di Korea Selatan. Kini Kubu Hwaseong sudah menjadi destinasi popular pelancongan di Suwon.


Xinfenglou

Gambar ini menunjukkan pintu masuk utama Hwaseong Haenggung yang bernama Xinfenglou. Maharaja purba harus melalui Xinfenglou ketika memasuki atau meninggalkan Hwaseong Haenggung.

Pengunjung berpeluang memerhatikan upacara pertukaran pengawal di depan Hwaseong Haenggung. Anda juga dibenarkan mengambil foto bersama pengawal.


Hwaseong Haenggung

Selain menonton upacara pertukaran pengawal, pelawat dapat menyaksikan bagaimana maharaja keluar dari kediamannya ke Xinfenglou.

Dae Jang Geum

Hwaseong Haenggung juga salah satu lokasi penggambaran drama Korea Selatan, Dae Jang Geum. Sekiranya anda pernah menonton Dae Jang Geum, anda boleh mengunjung Hwaseong Haenggung semasa anda melancong di Korea Selatan.

Artikel Berkaitan
Profil Google Zuiyanhong
Penulis Artikel Zuiyanhong
Minum Kopi Bene Di Suwon
Merasa Ladu Kimchi Di Suwon
Impian Jutawan Menjadi Kenyataan
Makan Di Maio Maio Restoran Suwon

No comments:

Post a Comment

Maklum balas anda adalah dialu-alukan.